Månadsarkiv för september, 2009

Sep 30

Att ge sig på en nyponblomma

Jag har ingen större erfarenhet av att plåta eller redigera blommor men jag har alltid trott att det inte ska vara någon större konst. Fel! Att fotografera en blomma är mycket svårare än jag räknat med och det tog mig många exponeringar innan jag till slut hittade en bild jag blev nöjd med. Som alla andra makrobilder försökte jag ge min nyponblomma så kort skärpedjup som möjligt men ändå behålla fokus på rosen. Vädret var inte heller till stor hjälp då det blåste ständigt på berget jag befann mig på, och efter att ha blivit stucken av nyponbuskarna ett antal gånger fick jag tillslut en bild jag blev nöjd med. Än en gång, det är mitt första blomfotografi så jag hoppas på att se bättre bilder i framtiden, för att lägga lite press på mig själv.

Den här gången experimenterade jag lite med min Nikon SB-800 blixt. Jag kan faktiskt avslöja att fotot är taget mitt på ljusa dagen men tack vare blixten luras man av illusionen att det är nattsvart omgivning. En häftig effekt om jag får säga det själv!

blomma01

Foto: Jag | Blomma: Nyponblomma | Plats: Vällingby

Andra bloggar om: , ,

Sep 28

Gissa kändisen

Härmed kan jag meddela att det inte är så lätt att plåta kändisar som jag först trodde, inte om man ska köra paparazzi-style i varje fall. Jag har inte kommit så långt i min fotografiska utveckling (eller ens sociala utveckling för den delen) att iskallt kunna gå fram och knäppa vem som helst. Därför valde jag istället att snällt gå fram till personen i fråga och artigt be om ett foto. Efter lite om och men gick hon med på en enda bild och det tackade jag för. Här är resultatet, inte särskilt glamoröst men åtminstone en första kändisbild för min del (bortsett från konserter)!

Så vem är denna hemlighetsfulla kändis som sålde kläder på Södermalms marknad lördagen den 29 augusti 2009?

hemligkandis01

Foto: Jag | Modell: Hemlig | Plats: Södermalm

Andra bloggar om: , , ,

Sep 26

En personlig favorit

Reflexskärmen har äntligen anlänt! Nu blir det spännande att se hur pass mycket bättre bilder jag egentligen får med hjälp av lite aluminiumfolie. På en del bilder har jag skylt på att jag inte haft någon reflexskärm att lätta skuggorna med men nu när det väl kommer till kritan får vi se om jag hade kunnat göra bilderna bättre eller inte. Vi får helt enkelt se om jag blir en bättre fotograf med mer utrustning!

Den sista bilden ur fotosessionen med Rebecca jag tänkt publicera är en personlig favorit och det kan mycket väl ha att göra med att jag spenderat mest tid framför datorn med den. Jag menar inte att jag redigerat modellen eller omgivningen utan tiden som spillts har gått åt att hantera ljuset. Redigeringen består utav något jag kallar för ”fusk-HDR” (HDR står för High Dynamic Range och är ett knep för att få med så mycket detaljer som möjligt i överexponerade och underexponerade partier, man slår ihop flera exponeringar till en), alltså att jag tar ett original med jämn kontrast, ett överexponerat av precis samma bild och ett underexponerat. Det är här jag verkligen upptäcker kraften med .raw-formatet. Underbart!

rebeccamariatorget05

Foto: Jag | Modell: Rebecca | Plats: Mariatorget

Andra bloggar om: , , , ,

Sep 24

Ögonblicket

Ett oförberett ögonblick och ändå blir det så magiskt. Bilden nedan var inte alls planerad utan jag pillade med lite bländarinställningar och mätte ljuset med kameran, men oj oj oj vad tilltalande kort det blev. Av någon anledning fastnar jag för själva kompositionen, uttrycket, oskärpan och känslan som bidrar till en glamorös charm, det faller mig verkligen i smaken.

Som jag tidigare skrev i ett annat inlägg, smaken är som baken, och med det menar jag att vissa kommer säkert att älska bilden, andra kommer rynka på pannan och inte begripa vad fotografen sysslar med. Jag får känslan av att den här bilden kommer vara som Kill Bill, vissa älskar filmen, andra hatar den. Säg gärna vad Du tycker!

rebeccamariatorget04

Foto: Jag | Modell: Rebecca | Plats: Mariatorget

Andra bloggar om: ,

Sep 23

Utveckling

Mina fotografiska kunskaper har utvecklats otroligt mycket den senaste tiden, speciellt sedan jag köpte min kära Nikon D300 i slutet av augusti. Jag har utvecklats både tekniskt och artistiskt och det är kul att jag själv kan se framsteg eftersom jag är så oerhört självkritisk, men jag är samtidigt medveten om att jag har en lång resa framför mig. Det finns mycket kvar att ta in, utforska och lära sig och jag tror aldrig någonsin att resan kommer ta slut. Som alla andra erfarna fotografer säger: fota, fota och fota!

Det som jag gärna skulle vilja utveckla just nu är mina Photoshop-kunskaper. Självklart kan jag leta efter amatörmässiga youtube-klipp men jag vill ha något mer ”korrekt” och pedagogiskt. Kanske är det jag som är för kräsen. Ordet ”korrekt” var att ta i, så länge det faller för ögat blir jag nöjd. Har Du någon favorit Photoshop-skola?

Ännu en bild på Rebecca. Jag hade goda förhoppningar på bilderna vi tog i den lilla parken på Mariatorget. Det var höststämning med bruna och röda löv som fallit från de omgivande träden, slitna parkbänkar med fågelskit och relativt mjukt ljus (jag har fortfarande inte skaffat en reflexskärm). Tyvärr fick jag inte ut så mycket material som jag först trodde men det är definitivt en park värd ett återbesök!

rebeccamariatorget02

Foto: Jag | Modell: Rebecca | Plats: Mariatorget

Andra bloggar om: , , ,

Sep 21

Seriös plåtning, javisst

Då har jag fått fart på den svenska översättningen! Det tog bara några dagar och egentligen är det inget komplicerat, men så fort något går fel så går allting fel. Inom kodning har jag verkligen upptäckt att ingenting är starkare än den svagaste länken. Förhoppningsvis uppdateras logon och lite diverse bilder och småikoner inom en snar framtid, det skulle ge bloggen ett rejält ansiktslyft!

I lördags hade jag en kortare fotosession med Rebecca. Du kan läsa kortfattat hur vi träffades i ett tidigare inlägg. Vi möttes upp på Mariatorget och eftersom hon inte är myndig bad jag hennes mamma skriva på kontrakt, som för övrigt var mitt första skrivna kontrakt någonsin. Vi läste igenom allt i lugn och ro och försökte komma överrens om en enstaka oklarhet. Det känns så seriöst med kontrakt och det kan verka skrämmande men egentligen är det för att båda parterna ska känna sig trygga ifall det skulle uppstå konflikter eller missförstånd, då kan man alltid hänvisa till kontraktet. Här är ett smakprov!

rebeccamariatorget01

Foto: Jag | Modell: Rebecca | Plats: Mariatorget

Andra bloggar om: , ,