Månadsarkiv för november, 2009

Nov 29

Deadlines och beslutsångest

Maines bildredigering fortsätter samtidigt som jag har beslutsångest inför fotostudierna. Någon dryg vecka sedan kom nästan hela bandet förbi mitt lilla pojkrum hemma i radhuset och blev presenterade de bilder jag hittills tagit på dem. Vi satt ett tag och gick igenom vilka foton som skulle användas till CD-omslaget respektive hemsidan och det blev nästan hela 30 bilder som önskades. Jag satte en temporär deadline på två veckor och jag har ärligt talat inte rört bilderna än. Var inte oroliga mina vänner, de är på gång! Jag sitter i min lilla arbetsvrå och jobbar samtidigt som jag dricker grönt japanskt körsbärste ur min fina Star Wars-mugg och lyssnar till Kent, det kan inte bli bättre!

Jag är fortfarande kluven om jag ska börja studera på Berghs eller inte. Jag söker åsikter och stöd från familj och vänner, rekommendationer från utomstående och argument från tidigare studenter för att lättare avgöra om jag ska börja på Bergs eller inte. Valet är helt upp till mig och även om jag är fullt medveten om att jag bör följa min egen röst kan jag inte frångå att lyssna till andras åsikter och synpunkter som kan leda till ett klokare beslut. Snart inträffar även Sacomässan, den tredje till fjärde december. Kanske kan mina frågor finna svar där.

Ellinors-band-Hagaparken-november-2009_0106

Foto: Jag | Band: Maine | Plats: Hagaparken

Andra bloggar om: , , , ,

Nov 27

Fotostudier

Studier är egentligen något som pågår under hela ens liv, vill jag påstå. Du har skolor som passionerat lär ut kunskap och lockar studenter med referensartade diplom och sedan har Du självstudier som tyvärr inte kan bevisas på papper. Båda är väldigt nyttiga på vardera sätt men jag börjar bli mer och mer sugen att påbörja nya fräscha fotostudier i en etablerad skola.

Jag var på Berghs infokväll om deras relativt nystartade fotoutbildning idag. Det verkar riktigt intressant måste jag erkänna men jag har fortfarande en del frågor som behöver besvaras. Det största problemet är avgiften. Kaxigt, med tanke på att det också är en intagning som jag måste passera, men en studieavgift på 68 438 kronor inklusive moms är rätt saftigt om Du frågar mig. Jag ska absolut sova på saken och tänka igenom det ordentligt. De är ju inte ensamma om fotoutbildningar.

Som jag tidigare nämnde kan Du vänta Dig fler bilder från fotokursen i måndags på Aggregat. Malena som var vår modell har en riktigt vacker profil och jag önskar jag kunde haft mer tid med henne och tagit fler foton. Å andra sidan visste jag inte hur bilderna skulle bli förrän jag importerade dem till datorn, det är lätt att vara efterklok, det är ju det som ingår i den lärande processen.

Malena-Aggregat-november-2009_0622

Foto: Jag | Modell: Malena | Plats: Aggregat

Andra bloggar om: , ,

Nov 25

Färg

Färger är roligt. Likaså ljus. Tack vare ljuset kan vi se färger… ja, du förstår säkert vart jag vill komma utan att jag behöver påbörja en fysiklektion, ta bara en titt på bilden nedan.

Två dagar sedan, i måndags, var jag på fotokurs. På dagens schema stod ljuslära inplanerat, och då hade Åsa, vår trevliga lärare, varit så snäll och förberett en liten fotostudio till vår befogenhet. Inte bara det, vi blev tilldelade en samarbetsvillig modell som stod ut med våra kreativa önskemål. Eftersom tanken var att vi skulle få en blick in i ljusets förtrollande värld använde vi oss av i princip allt som kunde alstra ljus men även reflektera det. Strålkastare, saftblandare och reflexskärmar, här kunde bara fantasin sätta gränser.

Utan att ytterligare fördjupa mig i ämnet låter jag Dig skåda mitt första färdiga foto från måndagens lektion. Är Du fotonörd som jag upptäcker Du säkert att färgerna på bilden just är RGB. Fler bilder kommer inom kort!

Malena-Aggregat-november-2009_0422-as-Smart-Object-1

Foto: Jag | Modell: Malena | Plats: Aggregat

Andra bloggar om: , , , ,

Nov 21

Ett första längre projekt

Ett tag sedan blev jag tillfrågad att fota bandet Maine. I dagsläget har jag haft två fotosessioner med dem och fler är planerade. När jag ställer upp flera individer åt gången för ett foto är risken stor att någon av personerna kommer bli mindre bra. Ju fler, ju svårare har jag upptäckt. Det är så mycket tanke bakom fotot som ska utföras men när det väl klickar och allting matchar är det värt mödan.

Det återstår en hel del redigering med mitt nuvarande material från de tidigare fotosessionerna. Problemet är bara att alla bandmedlemmar tycker olika och har en egen syn på vad som är snyggt och vilket foto de vill ha. Det underlättar ju inte precis mitt arbete men jag ser det som en utmaning. Det är ju ändå så jag utvecklas. Det som skrämmer mig lite är om jag ska redigera bilder åt bandet som jag egentligen inte är nöjd med och helst inte vill visa upp. Jag menar, ingen vill ju ha dålig publicitet. Om de verkligen insisterar att de vill ha en specifik bild som jag inte tycker om så skulle en möjlighet vara att ge den med villkoret att jag stannar anonym. Vi får se hur det blir med den saken. Hur skulle Du gjort om Du befann dig i min sits?

Maine-motorvag-november-2009_0074

Foto: Jag | Band: Maine | Plats: Barkarby

Andra bloggar om: , , ,

Nov 19

Under press

Igår, även tidigt imorse, befann jag mig på Webhallen med kamera i hand. Tillställningen var en sorts vernissage med inriktning på konst som återspeglar spelet Assassin’s Creed 2. Jag blev positivt överraskad över alla fina bidrag som skickades in och tillsammans utgjorde en fantastisk konstutställning.

Att förmedla konst en gång till via ett objektiv är svårare än jag trodde. En målning som hänger på en vit vägg med riktade spotlights ska upplevas på plats i sitt originella ursprung och inte via ett mediokert fotografi. När jag fick i uppgift att plåta all konst var min första oro, med all rätt, att behålla känslan, proportionerna och färgerna så korrekt som möjligt. Omöjligt.

Det var en rolig upplevelse som vanligt att få ta del av ännu ett event på Webhallen men idag kändes något i kroppen, obehag. Jag kom hem rätt sent, runt tretiden på morgonen och somnade inte förrän fyra, vaknade åtta och satte igång med redigering till fem på eftermiddagen. Du som inte är bortskämd med en grafräknare kan säkerligen göra lite simpel huvudräkning och upptäcka att jag fått för lite sömn. Av den anledningen är jag för tillfället fruktansvärt seg och trög i tankebanorna. Förhoppningsvis förstår Du vad den här fotografen svamlar om, men åter till poängen. Vad jag vill få ut av det här är att som fotograf är tiderna inte alltid till ens fördel och vi får ofta vara flexibla och anpassa oss till detta stressiga yrke. Nu har jag bara provat på en ytterst liten del av den professionella sidan inom branschen, men jag vet att om jag ska lyckas i framtiden utan att bränna ut mig måste jag se till att hantera stressen och ett tidspressat schemat mer effektivt. Hur det ska gå till vet jag inte än, det låter jag tiden avgöra.

Idag gör jag ett litet undantag i min fotoblogg och visar ett konstverk utfört av min käre vän Niklas. Den här skickligt målade bilden var ett av bidragen och fick god uppskattning som den verkligen förtjänar. Vill Du se mer foton och konst från utställningen vänligen besök den officiella sidan.

ezioavniklas

Skapad av: Niklas

Andra bloggar om: , , ,

Nov 17

Äntligen en kalibrerad skärm

Nu är min skärm, Samsung Syncmaster 226BW, kalibrerad med ColorVision Spyder 3 Pro. Äntligen kan jag sitta och redigera bilder utan större oro att resultatet kommer se absolut tokigt ut när jag skriver ut eller publicerar det på internet. Visst skulle det underlätta om alla skärmar i hela världen var likadant kalibrerade och visade precis samma resultat, men nu är fallet inte så och jag får helt enkelt finna mig i situationen att alla inte ser precis bilden som den är tänkt. Ett steg närmare rätt riktning om inget annat. Vad som återstår nu är att lära mig hur olika färgprofiler fungerar. Jag gick nämligen på ett Adobe-seminarie häromdagen och fick lära mig mycket nyttigt men en sak som fortfarande förvirrar mig är just dessa profiler. Jag antecknade vilken färgprofil jag bör välja i Photoshop CS4 men det återstår många frågetecken ändå. Förhoppningsvis lär jag mig det med tiden om jag känner mig själv rätt.

Nu ska jag ta och beställa lite nya bilder från Crimson.se till min portfolio. Min syster Sandra som studerar arkitektur har en hel sjö med olika portfolioväskor och jag tog en snabb titt på de olika modellerna och hittade en fin i imitationsläder för A3 som inte var alltför dyr, haken är att den köptes av mina föräldrar i Polen och därmed får jag vänta tills deras nästa visit. Men jag vill ändå ligga steget före och tänker ha färdiga bilder till dess att jag får portfolioväskan i hand, nu när jag har kalibrerat min skärm så fint. Här ska skrivas ut!

Tyvärr har jag inget nytt material att presentera men kan som tröst visa en äldre bild tagen från Danderyd sjukhus. Den fina perioden av vårt annars trista höstväder.

Danderyd-sjukhus-oktober-2009-133

Foto: Jag | Plats: Danderyd

Andra bloggar om: , , , , , ,