Månadsarkiv för december, 2009

Dec 31

Gott nytt år!

Hannas-pokerkvall-augusti-2009-078

När jag köpte min alldeles egna systemkamera, Nikon D300, var första perioden av fotografering väldigt experimentell på ett lärorikt sätt. Bilden ovan är tagen i en väninnas lägenhet där jag inte hade någon aning om hur fokus fungerade. Jag vet inte hur det är med Dig som följer bloggen, men jag personligen ser en otrolig utveckling i mitt fotograferande. Jag lär mig nya saker för var dag och det känns som om det är en oändlig konst som aldrig går att fullständigt bemästra.

Idag ska jag iväg till samma vän på nyårsfirande och äta god mat. Självklart följer kameran med och jag hoppas på några fräscha fyrverkeribilder också. Jag tog en titt i guiden ”Hur man fotograferar fyrverkerier“ av Danne Carlbom och ska absolut ta till mig tipsen till dagens fotografering. Synd bara att jag inte hann införskaffa en fjärrslutare. Förhoppningsvis kommer det upp några bilder så småningom, om jag blir nöjd med dem så att säga.

Gott nytt år!

Andra bloggar om: , ,

Dec 26

Fotoböcker och analog fotografi

Grenar-december-2009_0045-as-Smart-Object-1

Vilka fina julklappar jag har fått! Det hör nog till åldern att presenterna minskar i kvantitet allt eftersom men gåvorna i sig är fortfarande lika fantastiska att få, att en annan person har tänkt på en och försökt att luska fram något man kommer uppskatta. Det är en otroligt fin gest, jag som dessutom är helt såld på överraskningar.

Årets presentarsenal bestod huvudsakligen av fotoböcker, bland annat Paris Mon Amour, Digitalfotografi och Digitalfotografi – 2a delen. Det blir mycket läsning framöver, som om det inte vore nog med den uppsättning litteratur jag redan har. Utöver böckerna fick jag också en femhundralapp som jag tänkte spendera på en gammal analog systemkamera. Jag har återupptagit mitt sökande bland annonser och är väldigt nära att slå till. Jag avvaktar med att avslöja vilken pjäs jag planerar att införskaffa tills det verkligen blir av. Jag behöver ju en trots allt en analog kamera om det ska bli någon analog fotokurs i vår!

Andra bloggar om: , , ,

Dec 23

Utstallning-Aggregat-december-2009_0000

Då var det dags att avsluta årets fotokurs på Aggregat med en liten fotoutställning. Det har varit väldigt kul och inspirerande och tyvärr är det osäkert hur det blir i framtiden med en fotokurs på Aggregat. Åsa, vår kursledare, ska bli lärare på Konstfack men det diskuteras ifall vi ska starta en ”egen” analog fotokurs med moment av framkallning i mörkerrum. Det återstår att se, men förutsättningarna är goda! Är Du intresserad skulle det underlätta om Du kontaktade antingen mig eller Aggregat. Det är större chans att det blir av om det är efterfrågan.

Till Dig som är intresserad av att besöka fotoutställningen eller bara ta en titt på det fantastiska kulturcentrumet är Du varmt välkommen fram till den 18 januari! Vernissage kommer hållas den 15 januari 2009 från klockan 17:00 till 21:00, där även jag kommer befinna mig på plats.

God jul!

Andra bloggar om: , ,

Dec 20

Var tog inspirationen vägen?

Pase-oktober-2009-051

De senaste dagarna har i princip varit totalt fotolösa. Jag har prioriterat annat framför fotografi, i ärlighetens namn eftersom jag varit så oengagerad. Det är som en sorts press som intalar mig att eftersom det är så vackert ute, ett perfekt väder när snötäcket ligger som ett hölje över jorden och solens strålar skapar ljusstarka reflektioner mot snön, så måste jag ta tillvara på ögonblicket och ge mig ut oavsett vad. Jag vill inte vara den som pressar mig själv, det är en uppdragsgivares ansvar där pengar står på spel. Inte när det är en hobby och det ska vara roligt att ta foton. Den vinterinspiration jag blivit berusad av än så länge är från Carlboms fotoblogg. Magnifika fotografier.

Av misstag har jag fått ett extra exemplar av fototidningen DigitalFoto nummer 13 2009. Jag tänkte vara generös och ge bort numret till en fotosugen själ. Samtidigt blir det ett sorts experiment för att se hur många aktiva läsare jag har som vågar svara. Jag är medveten om att jag varit oaktiv och verkligen inte skickat ett inlägg om dagen som jag tänkte göra till en början när jag skapade bloggen. Jag hoppas inte det skrämmer iväg Dig som läsare.

I brist på aktuella foton tänkte jag lägga upp en bild från ett eget litet ljusexperiment jag gjorde några månader sedan. Jag hoppas att min fotoinspiration snart hittar till sin rätt igen.

Andra bloggar om: , ,

Dec 16

Bilderna börjar ta slut

Bruket-september-2009-168

Nu när det är juletider är det lika stressigt som det varit alla år tidigare. Julhandel och stress, stress, stress är vad som står på schemat. Därför blir det inte mycket tid över till fotografin och jag måste ta till med drastiska åtgärder om jag vill publicera en bild här på bloggen. Med andra ord blir det ett bidrag från sommaren, som väcker en del känslor och minnen när det kommer till solsken. Nu ska jag försöka att inte vara alltför personlig och får hålla sommarlängtan för mig själv, men visst vore det underbart med genomträngande solstrålar i vintermörkret?

Tidigare har jag inte varit någon stjärna på att fånga vinterns skönhet på stillbild men jag ska ändra på det tills i år. Först och främst måste jag komma på något motiv och bli inspirerad, sedan hitta en lucka som passar och ge mig ut för att fotografera, det som jag så mycket tycker om. Kanske har Du någon idé att bidra med?

Andra bloggar om: , , ,

Dec 14

Något med känsla

Som Carolina Wallin Pérez gör sina Kent-covers med känsla vill jag utveckla min teknik till det känslosamma. Jag kom till insikt när jag fick höra att mina bilder är vackra att titta på men saknar känsla. Det var en modig åsikt att uttrycka och det tackar jag för. Få till känslan i en bild är något jag funderat tidigare på. Hur får jag ”det” i en bild, en fråga som alla fotografer vill ha svar på. Även om det är ett orealistiskt mål ska jag ändå försöka sträva efter det och hoppas att under resans gång hitta något som jag kan nöja mig med.

Att driva och optimera en blogg är inte alls så lätt som man kan tro. Åtminstone inte om man ska sträva efter perfektion som jag gör. Jag har mycket kvar att göra på bloggen, mycket bara för att optimera småsaker som hastighet och lättillgängligt RSS-flöde, ja det är bagateller men jag vill få allting flytandes utan minsta frågetecken. Just nu har jag även dragit ner på antalet inlägg som visas per sida, det för att inte bli överrumplad av text vid en första titt. Bloggen ska vara behaglig för betraktaren och jag vill inte att någon ska skrämmas iväg när de skrollar ner och ser en massa text. Hur ser Du på det?

Filippa-&-Karin-Hornstull-oktober-2009-044-as-Smart-Object-1

Foto: Jag | Modell: Åsa | Plats: Aggregat

Andra bloggar om: , ,