Månadsarkiv för januari, 2010

Jan 31

Bröllopsbilden

Brollop-Rebecka-&-Niklas-januari-2010_0113

Mitt första bröllopsuppdrag som hölls två lördagar sedan är bearbetat och klart. Först nu inser jag att fotografi innebär en stor del redigering och inte bara fotouppdrag ute på fältet. Åtminstone i mitt fall som frilansare. Jag redigerar helst mina egna bilder och tar även betalt för det jobbet istället för att skicka vidare mitt arbeta och behöva dela på vinsten. Av tre timmars fotografering på Rebecka och Niklas bröllop måste jag ha spenderat minst ett halvt dygn åt redigering framför datorn. Det ska bli spännande att se vad brudparet tycker om min färdiga produktion. Till dess får Du som läsare nöja dig med en bild ur kollektionen.

Andra bloggar om: , ,

Jan 26

Mitt sätt att fota Venedig

Venedig-januari-2010_0043

Att fotografera utomlands kan vara extra intressant eftersom man ser allting med nya och fräscha ögon. En turistort i Stockholm som exempelvis Gamla Stan kan vara en intressant plats för utlänningar och visst är det en vacker stadsdel, men hur ofta beger sig egentligen svenskar dit för att fotografera? Jag har gått där så många gånger att jag blivit blind för dess skönhet, därmed hittar jag heller inga intressanta motiv och får i slutändan inga intressanta bilder.

I helgen var jag i Venedig och fotograferade första dagen. Det var soligt ute och nästan bara turister på gatorna. Det första jag upptäckte när jag vandrade längs de smala gångarna var arkitekturens forntida skönhet. De flesta byggnaderna är bevarade och saknar nylig restaurering. Tillsammans med alla små kanaler som separerar kvarter och provins är Venedig en unik stad att beskåda. Bland folkskarorna ser man tusentals charmiga butiker som säljer allt ifrån papier-machémasker och muranoglas till märkeskläder och klockor av guld, dyrare än en svensk personbil.

I skrivande stund sitter jag fastspänd på en Boeing 737 med destination Skavsta men redigerar någon bild och publicerar det här inlägget efter lite sömn.

Andra bloggar om: , , ,

Jan 21

Att fotografera en artist

Carolina-Karlberg-&-Mariatorget-Januari-2010_0107-as-Smart-Object-1

Det tog ett tag innan jag och Carolina Wallin Pérez kom fram till ett specifikt datum för en fotosession men tillslut prickade vi in en dag när båda hade tid. Det var i måndags, vid lunchtid som jag fick nöjet att fotografera Carolina och efter ett snabbt möte på centralen begav vi oss direkt mot Karlberg för att spana efter en plats som skulle fungera som bakgrund. Min vän, Kristina, tipsade mig om bron vid Karlberg och självklart nappade jag på idén. Efter några minuter på bron, i kylan, begav jag och Carolina oss ner under bron där det var en mörkare och grövre stämning. Intressant plats och till nästa fotosession har jag lärt mig att en sladd mellan kamera och blixt är ovärderligt.

Att fotografera en artist är egentligen som att fotografera vem som helst, vare sig det är din syster, vän eller en modell. Jag hade pinsamt nog fått för mig att personer som kämpat upp en sorts status eller kändisskap ska bete sig därefter, arrogant och snobbigt, precis som man ser på amerikanska dokusåpor från Hollywood. Jag kan endast utgå från Carolinas fall, men nu vet jag mer hur jag ska agera mot celebriteter i framtiden. Erfarenhet är guld värt!

Andra bloggar om: , ,

Jan 18

Intervju med fotograf Konrad

Samarbetet med CtrlAltElite har lett fram till en intervju, där ingen mindre än jag själv får befinna mig framför kamerans strålkastare och svara på frågor. De som känner mig vet hur skygg jag är när det kommer till att bli fotograferad och än mindre att bli filmad, men nu gör jag en modig insats och länkar till klippet. Att stå framför kameran är inte riktigt min del av kakan, jag trivs bättre bakom där jag har makten.

Idag blir det ingen bild på min dagligt uppdaterade fotoblogg utan det som står på menyn är ett litet filmklipp. Det kan hända att jag kommer få tillåtelse att publicera bilder från helgens bröllop, annars dyker det upp fräscha foton från dagens fotografering med Carolia Wallin Perez.

Andra bloggar om: , ,

Jan 08

Mycket att göra

Nyar-2010-hos-Hanna_0150

Nyar-2010-hos-Hanna_0153

Allt ska ske samtidigt. Antingen ingenting eller allting. Mellanting? Icke! De senaste dagarna har en hel del jobb dykt upp och jag har redan en del arbete sen innan som måste göras. Att handla effektivt och i vissa fall prioritera uppgifter är en god egenskap som jag tyvärr inte besitter. Det är väl det här som räknas som erfarenhet, att sköta affärer snyggt. Träning ger färdighet.

Bloggen får tyvärr lida lite, som om det vore något nytt. Det är en del av mina prioriteringar. Jag vill uppdatera med fräscha inlägg men har annat som jag tycker är viktigare. Det jag främst behöver jobba på nu är att lägga upp en sorts struktur i mitt arbete, men även det tar tid. Till dess bjuder jag på hela två bilder från nyår!

Andra bloggar om: , ,

Jan 04

Antagningsbesked

Malena-Aggregat-november-2009_0539

Jag har kommit in på Berghs fotoutbildning! Jag fick kallelsen idag och blev ärligt talat förvånad. Jag hade inte alls räknat med att komma in eftersom jag trodde utbildningen var en påbyggnad på goda fotokunskaper man redan hade. Trots min skepticism verkar det som att jag ska anta utmaningen och påbörja mina fotostudier om någon månad.

Andra bloggar om: ,