Månadsarkiv för april, 2010

Apr 28

Vad är svenskt?

Sandra_Mattias_Lovsta_april_2010_0014-as-Smart-Object-1

Sandra_Mattias_Lovsta_april_2010_0113-as-Smart-Object-1

Sandra_Mattias_Lovsta_april_2010_0058-as-Smart-Object-1

Sandra_Mattias_Lovsta_april_2010_0102-as-Smart-Object-1

Den senaste veckan har vi haft en gästföreläsare vid två tillfällen – en av Sveriges första kvinnliga fotografer. Fruktansvärt intressant att lyssna på och jag blev nästan kär i henne under föreläsningarna. Synd att vi inte kommer träffa henne något mer men som alla vet är ju världen rätt liten.

I läxa fick vi att gestalta vad som är svenskt. För mig illustrerar bilderna ovan en känsla som erinrar om Sveriges goda sidor: våren, sjöar, kärlek till naturen. I hopp om att förstärka bilderna ytterligare tänkte jag göra en kort bildserie på fyra bilder. Fotografier som ställs ut bredvid varandra har en stark tendens att kompensera vissa förluster som enstaka foton kan lida av. Bilder gör sig ofta starkare i grupp där man får en större helhetskänsla av budskapet, men det behöver absolut inte vara en regel. Vissa bilder är tillräckligt starka i sig och förstörs om det tillkommer fler störande moment.

Andra bloggar om: , , ,

Apr 21

Ett svin bakom kulisserna

CS_Matrix_april_2010_0400

Den här läxan från Berghs är riktigt intressant. Den här gången ligger inte fokus på bilden i sig utan vad som sker bakom den. Uppgiften bestod kort och gott av att ”ta en risk”. Begreppet kan tolkas lite som man vill men i mitt fall valde jag att försöka framkalla ärlig aggression eller ilska hos modellen.

Planen bestod av att jag hade bokat studio och behövde en modell, helst en främling, där jag skulle provocerade fram riktiga känslor genom att förnedra modellen och helt enkelt vara svinig. Tyvärr kunde jag inte plåta i studio den dagen jag bokat och dessutom hade jag ingen modell att trakassera. Just vid det tillfället befann jag mig på ett event som jag dokumenterade och passade på att ta tag i någon tjej och dra in henne i en tom lokal.  Hennes vän fick vänta snällt utanför medan jag tog modellen jag aldrig tidigare mött, in till ett ställe som lätt skulle kunna förknippas med en brottsplats.

När vi var på plats förklarade jag att jag hade en läxa från skolan: jag skulle ta porträttbilder på en modell med någon sorts industriell bakgrund. Hon köpte det och jag kunde påbörja risktagandet. Till att börja med bad jag henne klä av sig sina ytterkläder men halsduken skulle hänga kvar. Efter några knäpp från kameran sa jag lite arrogant att halsduken var ful och bad henne ta av den. Hon skulle svanka och bysta upp sig för att framhäva brösten. Några minuter senare bad jag henne visa brösten helt inför kameran men det gick hon inte med på, jag fick ett snällt ”nej”. Då kontrade jag med att hon i alla fall fick bjuda på lite hud, i det här fallet genom att dra ner urringningen. Mer, jag ville se mer tills BH:n tittade fram och då slog det mig plötsligt: vad fan sysslar jag med.

I mitt försök att få fram en provocerad reaktion fick jag inte mer än en obekväm atmosfär där modellen gick med på det mesta jag bad henne och svalde mina taskiga kommentarer. I hopp om att lyckas bättre nästa gång, tog jag tag i en till tjej, drog med henne till samma ställe och utsatte även henne för Konrad, svinet. Jag fick mer eller mindre en likadan respons, ingen aggression eller ilska med andra ord. Kanske är det just det här jag lärt mig, att jag inte alltid kan förutspå en situation och att det är lättare att bestämma över själar med en kamera i hand. Det har hur som helst varit en otroligt berikande erfarenhet om än pinsam och jobbig. Självklart förklarade jag den riktiga läxan för tjejerna efteråt och bad om ursäkt om de tog illa vid. Ett grymt avslut på kursen helt enkelt!

Andra bloggar om: ,

Apr 15

Modell för en dag

Stockholm_Stylisterna_april_2010_0070

Så här kan det se ut att bli fotograferad på Stockholm Stylisterna. Bilden ovan är på en helt vanlig grabb som kom till studion, blev sminkad och lätt stylad för att sedan bli fotograferad av mig. Allting gick på ungefär en ynka timme och han kunde därefter välja att köpa bilderna om han blev nöjd. Ett väldigt enkelt och roligt koncept. För min del innebär det framförallt erfarenhet. Tid är ju som sagt pengar, och när pengar börjar bli en faktor är tiden naturligtvis lika viktig. Vad jag försöker säga är att jag som fotograf måste veta vad jag vill ta för bild på personen i fråga och hur jag ska regissera denne, oftast en person jag aldrig tidigare mött. En utmaning jag gärna tar mig an för att främja en större area inom fotografins oändliga krets.

Andra bloggar om: , ,

Apr 11

Min bild på affisch

IMG_0884

(Foto: Carolina Wallin Pérez)

Carolina Wallin Pérez, sångerskan jag fotade några månader tidigare, har funnit nytta av en bild jag tog på henne. Bilden appliceras på en affisch som ni kan se ovan. Tjusigt! Har Du inget för Dig den 21 april, ta då en sväng förbi Högkvarteret på Närkesgatan 8 och lyssna på lite skön musik. Om jag inte är alltför sliten efter plugget kanske jag droppar förbi.

I förrgår anlände äntligen objektivet jag vann tidigare. Ett Tamron 70-300/4-5.6 makroobjektiv. Jag har ännu inte hunnit leka med det men tids nog, tids nog. Förhoppningsvis finner jag nytta för det, annars lottar jag det vidare som jag lovade personen som skickade det till mig.

Andra bloggar om: , ,

Apr 09

Porträttfotografering till visitkort

David_Marcus_Berghs_april_2010000059

David_Marcus_Berghs_april_2010000023

David_Marcus_Berghs_april_2010000091

Härmed dubbar jag mig, Konrad, till en twittrare. Spana in min twittersida så får vi får se om det är lika spännande som det är stort. Att Twitter växer och expanderar var dag som går kan inte nekas, därför beslutade jag att simma längs strömmen och vidga mina kommunikativa möjligheter.

I tisdags hade jag en liten fotosession i studion på Berghs med mig själv och två grabbar från CtrlAltElite. Bilderna som jag (och de två) tog ska dels användas till kontaktsidan på CtrlAltElites hemsida samt baksidan på de framtida visitkorten vi ska trycka.

Andra bloggar om: , , ,

Apr 03

Hur håller jag en blogg levande?

48h_Berns_mars_2010_Konrad_0189

När jag inte uppdaterar bloggen med fräscha och levande inlägg, hur kan jag då förvänta mig besökare? I mitt fall handlar bloggandet om att nå ut till folk, visa upp mina bilder och få respons. På senare tid har skrivkrampen smygigt sig på ännu skarpare och jag måste ta itu med prioriteringen om jag vill att min blogg ska överleva. Mina vänner, jag jobbar på det!

Bilden ovan är tagen från ett event på Berns som jag jobbade på, inget mindre än 48h. Tills vidare vill jag att Du njuter av påsken och samlar på dig påskägg som aldrig förr! Glad påsk!

Andra bloggar om: , ,