Månadsarkiv för maj, 2010

Maj 25

Bilder från min dag som fotoass

_MG_0238

_MG_0347

_MG_0406

_MG_0641

_MG_0693

_MG_0804

_MG_0913

Minns Du min första dag som fotoassistent? Det gör jag. Det var en härlig vårdag några veckor sedan, ute i naturen med trevliga människor från Inspire Magazine och Berghs. Jag lovade att lägga upp bilder från fotosessionen och om det ändå inte var jag som knäppte fotografierna är jag stolt över att kunna ha bidragit med en liten del – genom att hålla upp reflexskärmar. På vägen upptäckte jag nya möjligheter som jag kan föra vidare till egna projekt. Om Du vill utvecklas inom fotografin är det en tacksam fördel att få assistera en fotograf på uppdrag, man lär sig oerhört mycket.

Andra bloggar om: , ,

Maj 19

Utveckling inom redigering

Stockholm-stad-augusti-2009-015

Stockholm-stad-augusti-2009-015-as-Smart-Object-1

Sedan jag började med kursen ”Digitala Mörkrummet” på Berghs har jag fått en riktigt gedigen grund inom fotoredigering. Det handlar om att kunna leverera en färdig bild till konsumenten som är redo för olika sorters utskrifter som innehåller så mycket information som möjligt. Så mycket färginformation så att säga, nyanser istället för färgfläckar. Hittills har jag främst lagt fokus på att lära mig göra en bra redigering. Senare hoppas jag på att utvecklas vidare för att ha kunskapen att göra grymma kreativa redigeringar. Med kreativa redigeringar menar jag att kontrollera bilden precis som jag vill och experimentera med olika effekter och färgkontraster. Än så länge koncentrerar jag mig på att reproducera bilden som den såg ut på plats, men att göra det på ett sådant sätt att jag får ut det mesta utav fotot.

Det låter kanske lite flummigt när jag förklarar men ta bara en titt på bilderna ovan för att få en bättre förståelse. Den översta är redigerad för knappt ett år sedan där de mörka partierna inte innehåller några nyanser och är nästan totalt mättade. På den nedre bilden har jag däremot tillämpat kursens tekniker och fått med så mycket nyanser jag bara kan och ljusat upp den något. Den andra bilden innehåller med andra ord lite mer färginformation som går att avläsa på histogrammet men det är något jag inte tänker gå in på i skrivande stund. En vacker dag kan jag säkert dela med mig av mina kunskaper på ett mer pedagogiskt sätt.

Andra bloggar om: , , ,

Maj 13

Kritik på läxa

Rebecca_mars_2010_0038

Igår hade vi en flyttat portfoliolektion (vanligtvis pluggar jag på måndagar och onsdagar) där vi gick igenom två porträttbilder vi tagit. De skulle vara fotade med två olika slags ljussättningar och därifrån skulle vi få kritik av vår lärare. Som vanligt välkomnar jag alla konstruktiva meningar och tycker det är extra kul att se sitt eget foto med andra ögon. Det finns alltid något man inte lagt märke till eller tänkt på. Just bilden ovan är på Rebecca när hon sminkar sig och då valde jag att använda en kraftig ljuskälla underifrån. Vanligtvis är det inte särskilt charmigt att belysa underifrån men här fungerar det bra med hakpartiet och de skarpa skuggorna. Att sedan komposition är bra förstärker ju bilden ytterligare. Jag tänkte inte på det själv till min lärare sa det: linjerna på kaklet går rätt, klänningen i spegeln är perfekt beskuren, ljus på huvudmotivet i spegeln och en bra inramning med för- och bakgrund. Ju mer jag tänkte på det desto mer nöjd blev jag med bilden.

Jag har även fått lära mig att ett klassiskt porträtt är från ansiktet ner till bysten och ett amerikanskt porträtt är från ansiktet ner till låren. Tidigare placerade jag porträtt som en bild på en person och visst kan det tyckas vara porträtt även det, men det är inte de klassiska termerna. Ett foto på en person där man ser hela kroppen placeras snarare i facket helfigur. Man lär sig något varje dag!

Andra bloggar om: , , ,

Maj 07

Fotoassistent på drift

IMG_0090

Igår fick jag äran att fotoassistera min lärare från Berghs – Oscar. Vi körde till ett väldigt vackert ställe i Sollentuna där vi omringades av träd, gräs, varm sol och en liten bäck. Det blev en heldagsfotosession där Oscar skulle fota sommarmode åt Inspire Magazine. Min uppgift bestod främst till att hjälpa till genom att bära utrustning och hålla reflexskärmar. Kan låta lite trist men jag fick ut så otroligt mycket av det när jag observerade hur Oscar rörde sig, pratade med modellen och skötte hela plåtningen.

Bilden ovan är tagen med min iPhone med den populära och kritikerrosade applikationen Hipstamatic. Ett väldigt simpelt program för 15 kr som omvandlar de mest tråkiga bilderna till något kreativt. Väldigt behändigt med tanke på att den jämt finns där, i byxfickan. Förhoppningsvis får jag upp Oscars bilder här på bloggen när de är klara. Till dess får jag önska en trevlig helg!

Andra bloggar om: , ,