Månadsarkiv för september, 2010

Sep 30

Ytterligare detaljbilder

Ett reportage rekommenderas att innehålla en detaljbild, något föremål som har med reportaget att göra, som håller ihop berättelsen. Stilleben tänkte jag på när jag skulle fota detaljbilden till reportaget men på ett sätt är stilleben (för mig) bilder som är snyggt arrangerade, oftast i en studio, och som snuddar åt konstens riktning. Man gör något mer än att bara att ta en bild på ett trist föremål. Det ska vara mer än fakta, det ska vara känsla.

När jag är ute på fältet och försöker dokumentera en berättelse är det inte lika lätt att flytta objekt till en studio. I synnerhet inte om objektet befinner sig i ett flygplan som i mitt fall. Med mina detaljbilder ville jag visa vad piloten använder till vardags och helst i dess naturliga miljö. Därifrån försöker jag inrikta mig på att få till en snygg komposition som kan bidra till ett intressantare fotografi. Ljussättning är en nyckelingrediens och i mitt fall la jag på en extra ljuskälla, förutom dagsljuset, i form av en extern kamerablixt med softbox på. Det var otroligt trångt i den lilla cockpiten men det gick.

Andra bloggar om: , ,

Sep 28

En första inblick i banor

Jag älskar att lära mig nya saker, suga lärdomen oavsett källan för att sedan kunna bilda en egen uppfattning eller teknik, beroende på användningsområde. Det går att filosofera om vad som egentligen är sanning och vad som är fakta, men den uppsatsen tänker jag inte författa i skrivande stund. Förra veckan på Berghs gick vi igenom en ny Photoshopteknik som kallas för ”banor”, eller ”paths” som det heter på engelska. Ett sätt att snabbare och snyggare klippa ut specifika objekt i en bild. Friläggning av bilar, personer men framförallt hår står på schemat och det är verkligen något jag behöver öva på. Att frilägga hår tillhör inte världens lättaste jobb men efter några kurstillfällen har jag förhoppningsvis greppat en del för att våga bege mig ut i arbetslivet och påstå att jag kan frilägga som ett proffs.

Den fjärde bilden ur mitt flygreportage är en detaljbild. Jag tänkte att jag kunde dra min lärdom från stillebenföreläsningarna vi haft hittills på Berghs, men när det är ont om tid, blixtar och tillbehör saknas, samt en schysst fond kan det bli svårt. Å andra sidan, vem försöker jag lura? Klart att jag inte behöver en studio för att skapa en schysst detaljbild. Kanske är det där charmen ligger, att det inte ser för arrangerat ut, men ändå kontrollerat. Som en klasskamrat nyligen påpekade: en bild för aftonbladet ska inte se för proffsig ut, då ser det arrangerat ut.

Andra bloggar om: , , ,

Sep 26

Vad kännetecknar en bra bild?

Efter några månaders arbete med konceptet modell för en dag upplever jag stor variation vad beträffar smak och tycke som varierar från kund till kund. Bilder som jag tagit och som jag värdesätter behöver absolut inte vara bilder som kunden känner sig bekväm med, som den uppskattar och stolt kan hänga upp på väggen i sängkammaren. Här handlar det istället om när kunden tycker att denne ser bra ut, och inte om exponering, komposition eller ljussättning ter sig korrekt. Det kan vara en av de bedrövligaste bilderna jag tagit, ur en fotografs perspektiv, men så länge kunden känner sig attraktiv finner den fotot vackert och köper det. Slutsatsen blir att ta bilder där modellen för en dag ser bra ut, ur deras perspektiv.

Att sedan exponering, komposition och ljussättning hjälper till på traven är en annan aspekt. Det viktigaste är att fånga det där ögonblicket när ögonen ler eller modellen uttrycker något förföriskt som sedan ska ges i present till sin make respektive maka. Först på senare tid har jag upptäckt värdet av att få kunden att känna sig snygg och försöka framhäva dessa drag så gott det går. Alla är olika och därför gäller det att arbeta flexibelt och anpassa sig efter varje människa. Det är fortfarande en nöt jag bara hunnit gnaga på, det finns så mycket mer att lära sig och vem vet – en vacker dag kanske jag får varenda en att känna sig vacker.

Sep 19

Borta bra

Och så är jag hemma igen, gamla vackra Svealand. Det var en härlig liten semester och bröllopsfesten jag fotade gick minst sagt väl. Trevligt sällskap, god mat och bakelser i alla dess former – polska. Med knapp uppkoppling mot internet har jag både sluppit omvärlden i en viss bemärkelse, en sorts frihet, men det har även försvårat arbetet mot bloggen.

En del bilder från bröllopsfesten kommer upp allteftersom de blir klara, idag väljer jag att visa mina alster från den något begränsade iPhone-kameran. Med hjälp av programmet Hipstamatic får jag till intressanta effekter och numera installerade jag även Photoshop till telefonen. Märkligt men det fungerarar bättre än väntat. Bilderna ovan är båda redigerade via programmet och bevis på att iPhones fototeknik inte är fullkomligt värdelös.

(Inlägget är publicerat via min iPhone)

Andra bloggar om: , , ,

Sep 16

Skavsta – Warszawa

Regnet öser ner och jag väntar fortfarande på att flygplanet till Warszawa ska anlända. Det var dryga fyra år sedan mitt sista besök. Ändå känns det avslappnat, jag vet ju att jag kommer klara mig fint. Även om språket börjat lida på grund av allt för spridda besök ska jag försöka att inte se mig som en turist.

Besöket beror på min mors vänninas bröllopsfest som jag ska fotografera. Från början var det tänkt att jag skulle fota själva vigseln men på grund av en flytt var det mindre möjligt för min del att delta. Förhoppningsvis uppstår inga tyngre överraskningar att tackla. Bröllopsfester har ännu inte tagit plats bland mina meriter, inte ens på det privata planet, därför är jag förberedd på allt.

(Inlägget är publicerat via min iPhone)

Andra bloggar om: , ,

Sep 11

Platsen

Det tredje fotot ur mitt flygreportage är en platsbild som låter betraktaren få en bättre förståelse om var han/hon befinner sig: det vill säga på en flygplats. Det finns en del bilder som ett reportage bör ha med och platsen är en av de viktigaste. Till mitt flygreportage ville jag egentligen ha en bild från Brommas flygtorn med utsikt över hela flygplatsen, men det var en utmaning som sträckte sig utöver min deadline. Jag möter sällan så dålig service som när jag försökte få kontakt med flygtornet. Ingen vill ta på sig ansvar och ingen vet vem som kan ge tillstånd för mig att beträda området, en enda stor återvändsgränd. Hade det varit en avgörande bild hade jag ansträngt mig ännu hårdare men nu fick jag ändå en bra bild på flygplatsen från marken att det inte spelade en avgörande roll.

Som fotograf kommer vi ständigt möta motgångar och det gäller att ta snabba beslut för hur vi ska tackla problemen. Ibland är kvaliteten essentiell, i andra fall tiden. Olika faktorer spelar olika roll på olika jobb. Flexibilitet blir därmed en nyttig dygd.

Andra bloggar om: , ,