Månadsarkiv för juli, 2011

Jul 31

Nygammalt

Som jag nämnde tidigare har jag en del gamla foton som fortfarande har rätt att bli publicerade här på bloggen. Som alltid är jag tacksam för alla sorters kommentarer men även konstruktiv kritik om sådan finns. Jag är inte rädd för andras åsikter utan ser det som hjälpmedel för min fotografiska utveckling. Räds icke!

Den här bilden tog jag för ett bra tag sedan, uppriktigt sagt minns jag inte när. Troligtvis ett år sedan. Jag hade någon skoluppgift vill jag minnas och bad en vän agera modell. Hanna ställde glatt upp och trots att det regnade den dagen fanns inga sura miner. Vi fick anpassa oss och göra det bästa av situationen. Jag fick inte ens en arm min när jag bad henne gå ut i regnet och posera. Tvärtom hade hon (och jag) väldigt roligt. Modeller som ställer upp är högt uppskattade! Några dagar sedan upptäckte jag bilden på nytt och tänkte ge den en ny chans, en ny redigering och den här gången i svartvitt. Jag som är svag för svartvitt älskar själv att jobba med monotona toner. Ett fotografi kan bli helt annorlunda i svartvitt än i färg. Det uppstår en sorts symbolik, jag blir inte lika distraherad som av färger.

Andra bloggar om: , ,

Jul 28

Att blogga eller inte blogga

För dig som är trogen besökare, flitig läsare eller bara kikar förbi kan jag utan att överdriva säga att jag tagit en lång paus från bloggen. Det är dessutom inte bara bloggen som lidit, fotografin har tyvärr också fått ta en smäll. Fotoinspirationen försvann nästan helt och hållet ett tag. Jag vet inte hur jag ska beskriva det men den som har en kreativ själ har troligtvis varit med om något liknande någon gång. Inga idéer, ingen kreativitet och överhuvudtaget ingen lust fanns att tillgå. Jag tror absolut inte jag är ensam om att tappa all inspiration, det händer nog oftare än man kan tro. Lyckligtvis börjar jag sakta men säkert få tillbaka lite av fotobegäret och att klämma på avtryckaren och bara plåta. Jag fotar fortfarande helst människor men det har det inte blivit av så mycket sist.

Däremot var jag i Polen förra veckan och hade med mig hela min fotoarsenal och kände en dag för att ta några landskapsbilder. Jag har inte alltför stark erfarenhet av att fota landskap eller natur men kände ändå lust att gå ut i det vilda och bara ta bilder. Bilder på allt möjligt som skulle kunna vara ett snyggt motiv. Sedan mina fotostudier minns jag att himlen är en viktig del vad beträffar landskapsbilder och att invänta den rätta väderleken är a och o. Det är ju så sant som det är sagt. En vacker blå himmel med lätta moln gör sig mycket bättre än ett trist grått täcke. Den som kan motbevisa mig får gärna länka en bild! Därför inväntade jag rätt läge, tog en biltur till en by jag spanat in tidigare och gick ut för att ta bilder. Det blev en del vandring mellan fält i den lilla byn men det var det värt. För att inte vara naturfotograf så är jag väldigt nöjd med min prestation.

När jag går igenom gamla foton jag tagit så upptäcker jag att det finns fortfarande en del jag inte publicerat här på bloggen. Nu när suget att fota återkommer lär bloggandet komma igång parallellt. Jag vill inte ge tomma löften om att jag kommer skriva ett nytt inlägg varje eller varannan dag. Istället lägger jag helt enkelt upp något lite då och då när jag har material men framförallt lust. Att blogga ska inte vara påtvingat, det ska vara lustfyllt.

Andra bloggar om: , ,