Jun 03

Riktiga män jobbar utomhus

Grasklippare_maj_2010_0042-as-Smart-Object-1

Till igår hade vi i klassen uppgift att göra en annons till Svenska Dagbladet där vi skulle göra reklam för oss själva om vår fotoutställning på Fotografiska i Stockholm. Givetvis bara för ”skoj skull”, hade det varit på riktigt vet jag inte vad jag skulle ta mig till. Det är långt ifrån vem som helst som har chans att visa sina mästerverk på det nyöppnade museet Fotografiska. Har Du inte varit där än kan jag rekommendera det till alla fotointresserade med lite tid över.

Hur som, uppgiften var i syfte att träna bildkommunikation i samarbete med text. En ganska svår uppgift eftersom vi inte övat på att skriva bildtexter tidigare. Det innebar ju å andra sidan att läxan inte var någon betygsättande presentation utan mer som en övning. Det syntes tydligt på alla olika bidrag som jag och mina klasskamrater tog fram, där alltifrån längre uppsatser till nästan helsidesbilder utan text presenterades. Du kan läsa mitt bidrag här! Väldigt intressant och framförallt inspirerande för framtida projekt. Jag börjar inse att bildkommunikation kommer vara en av de viktigare kurserna jag går på. Nu börjar jag också förstå varför det är så svårt att diskutera kring bilder och varför den fotografiska utvecklingen går bakåt. Maktens människor uttrycker sig främst i text och tal, inte i bild. När vi dessutom präglas med skrift från unga dagar är det en självklarhet att vi blir duktigare på att uttrycka oss i det mediet. Detsamma går dessvärre inte att säga om bilder. Mer träning och bilddiskussion skulle nog ge en annan syn på det enstaka fotot i dagens samhälle.

Andra bloggar om: , ,

7 Svar till “Riktiga män jobbar utomhus”


 • Mmmm intressant inlägg, tänkvärt!

  Kram Gunilla i Singapore

 • Sv: Ja visst gör den, gillar Crash också :)
  Bibo no aozora eller endless flight, av Ryuichi Sakamoto ;)

 • svar: tack, vad roligt att du tycker det! :D
  Jag har under ganska många år tyckt om att fota, men det blev väl som mest då jag fick min första egna kompakt kamera som jag började fota som en galning ;) Jag älskade det! Tillslut nöjde jag mig inte riktigt med en vanlig kompaktkamera utan började allt mer låna min systers system, tills jag köpte min egna nuvarande Nikon D90 :D

 • Sv: Haha men grejen är ju att jag inte gör det, har hundratals bilder som ligger och väntar på att redigeras och läggas upp på bloggen ;)

 • Jag gick i första kullen – foto på Berghs och Ewa-Marie tyckte jag var enda behållningen. Hon är fantastisk.

  Tack för kommentaren btw, det roliga var att den allra första kritiken just Ewa-Marie gav mig var att jag hade ett tydligt bildspråk, så det var lustigt i sammanhanget :)
  Går du vår eller höst kullen? Kommer ni ha en utställning snart eller? Vore kul att komma förbi och kolla vad som hänt sen sist!

 • Ser man på, världen blir bara mindre för var dag :) . Jag började i våras och ska avsluta kursen nu i höst med en liten slututställning. Vore jättekul om du ville komma förbi och titta, det kan nog bli intressant med mångfalden vi har i klassen. Utställningen ska troligtvis äga rum någonstans på en tvärgata till Drottninggatan i november, kan återkomma med exakt plats och datum när jag vet mer. Var du nöjd med din utbildning? Något du saknade?

 • Sv: Tack! Det är mest photoshop faktiskt ;)

Lämna en kommentar