Sep 28

Analog look alike

Jag har funderat den senaste på skillnader mellan analog och digital fotografi. Om vi bortser från de självklara elementen (film och sensor) så har det dykt upp något jag inte kan släppa – brister analog fotografi vad beträffar skärpa? Eller tar jag i för hårt, kan det vara så att äldre analoga systemkameror saknar kapacitet att få skärpa om man jämför med dagens digitala systemkameror i liknande prisklass? Det må tyckas orättvist att jämföra så här rakt av men i och med att jag skulle vilja lära mig att ”härma” den analoga stilen med hjälp av Photoshop så dyker ju sådana här tankar upp.

Den här bilden är ett försök till en ”analog look alike”. Jag har medvetet gjort bilden en aning suddigare samt minskat omfånget av toner, med andra ord är det mörka lite ljusare och det ljusa lite mörkare. Jag har inte haft nöjet att plugga på någon specifik metod utan får utveckla mina egna knep. Förhoppningsvis jobbar jag åt rätt håll. Jag får ta en djupare analys och jämföra vid senare tillfälle. Måhända att jag återkommer med ett ännu bättre resultat.

Andra bloggar om: , ,

7 Svar till “Analog look alike”


 • Fin! Påminner lite om Greta Garbo-bilden som du tog på Carolina förr. Det här är en sån där bild som barnbarnen gräver upp om 50 år!

 • Kul att du tycker om den. Att göra den suddigare var däremot ett misstag. Ju mer jag tänker på det ju dummare är det. Varför förstöra när skärpan ändå satt där?

 • Jag gillar den men tror du har rätt, varför göra den suddig om du hade skärpa. Även äldre kameror kunde ju få till skärpan riktigt fint även om det var ofantligt svårt (har jag hört iaf)
  Men det är charmigt med film den saken är klar.
  Nån dag tror jag att jag själv kommer gå tillbaka till film (om dom forfarande tillverkas då)
  Bilden i sig är iaf riktigt fin.

 • Du kanske har rätt med skärpan, men det är ett kul test som verkligen får bilden att se äldre ut. Jag gillar den iaf:)

 • Givetvis går det att få bra skärpa med analoga kameror men jag uppfattar att det inte alls är lika lätt som med dagens digitala. Inte för att jag är påläst men jag får den känslan. Min analoga systemkamera från slutet av 70-talet är lite knepigare att få till bra skärpa med.

 • de tror jag nog at du har helt rätt i at de inte går at få lika skarpa bilder me gamla analoga systemkameror som me dagens digitala,men jag säger de är då många många gånger roligare at fotta me gamla analoga mekaniska kameror som teks nikon fm föt för at nämna en o inte för at förglömma 70tals mätsökar kameror som canon g17ql olympus 35rc

 • Tack för kommentaren Harald! Jag äger en gammal analog systemkamera som jag förbrukat en rulle med. Väldigt roligt och annorlunda jämfört med dagens digitala motsvarigheter.

Lämna en kommentar