Apr 21

Ett svin bakom kulisserna

CS_Matrix_april_2010_0400

Den här läxan från Berghs är riktigt intressant. Den här gången ligger inte fokus på bilden i sig utan vad som sker bakom den. Uppgiften bestod kort och gott av att ”ta en risk”. Begreppet kan tolkas lite som man vill men i mitt fall valde jag att försöka framkalla ärlig aggression eller ilska hos modellen.

Planen bestod av att jag hade bokat studio och behövde en modell, helst en främling, där jag skulle provocerade fram riktiga känslor genom att förnedra modellen och helt enkelt vara svinig. Tyvärr kunde jag inte plåta i studio den dagen jag bokat och dessutom hade jag ingen modell att trakassera. Just vid det tillfället befann jag mig på ett event som jag dokumenterade och passade på att ta tag i någon tjej och dra in henne i en tom lokal.  Hennes vän fick vänta snällt utanför medan jag tog modellen jag aldrig tidigare mött, in till ett ställe som lätt skulle kunna förknippas med en brottsplats.

När vi var på plats förklarade jag att jag hade en läxa från skolan: jag skulle ta porträttbilder på en modell med någon sorts industriell bakgrund. Hon köpte det och jag kunde påbörja risktagandet. Till att börja med bad jag henne klä av sig sina ytterkläder men halsduken skulle hänga kvar. Efter några knäpp från kameran sa jag lite arrogant att halsduken var ful och bad henne ta av den. Hon skulle svanka och bysta upp sig för att framhäva brösten. Några minuter senare bad jag henne visa brösten helt inför kameran men det gick hon inte med på, jag fick ett snällt ”nej”. Då kontrade jag med att hon i alla fall fick bjuda på lite hud, i det här fallet genom att dra ner urringningen. Mer, jag ville se mer tills BH:n tittade fram och då slog det mig plötsligt: vad fan sysslar jag med.

I mitt försök att få fram en provocerad reaktion fick jag inte mer än en obekväm atmosfär där modellen gick med på det mesta jag bad henne och svalde mina taskiga kommentarer. I hopp om att lyckas bättre nästa gång, tog jag tag i en till tjej, drog med henne till samma ställe och utsatte även henne för Konrad, svinet. Jag fick mer eller mindre en likadan respons, ingen aggression eller ilska med andra ord. Kanske är det just det här jag lärt mig, att jag inte alltid kan förutspå en situation och att det är lättare att bestämma över själar med en kamera i hand. Det har hur som helst varit en otroligt berikande erfarenhet om än pinsam och jobbig. Självklart förklarade jag den riktiga läxan för tjejerna efteråt och bad om ursäkt om de tog illa vid. Ett grymt avslut på kursen helt enkelt!

Andra bloggar om: ,

4 Svar till “Ett svin bakom kulisserna”


 • Knäpp läxa, men jag skulle föredra sådana läxor framför att plugga till slutprov i fysik b ><

 • Ja, vi får knäppa läxor ibland när vi ska ta risker men det är onekligen lärorikt och till och med lite kul ;P. Lycka till med slutprovet i fysik!

 • Jag tycker det är svinaktigt av dig att ta dig an en sådan uppgift och utsätta andra människor för att du ska få godkänt på en uppgift och eventuellt en berikande läxa.
  Egoistiskt och helt osympatiskt mot dessa tjejer.
  Om du nu (mot all förmodan) skulle fotat mig och plötsligt be mig ta av mig framför kameran utan att något sådant diskuterats på förhand hade du fått en utskällning. Om du sedan förklarat att det inte var ”på riktigt” hade varit av mindre vikt. Jag ser inte att du har rätten att bete dig svinaktigt oavsett intention.
  Sen har kanske inte alla det självförtroende jag själv besitter men det finns inget som rättfärdigar att spela på andras känslor och i synnerhet inte när man intar sin professionella yrkesroll (praktikant/student inkluderad).

  Att det eventuellt är lättare att ”bestämma över själar” med en kamera i sin hand är något jag är övertygad att du skulle kunnat komma fram till utan att behöva förnedra andra eller dig själv.

 • Waldemar, bra att du delar med dig av din åsikt. Jag är fortfarande glad att jag tog mig an läxan och prövade på ett annat tillvägagångssätt. Jag skyller inte ifrån mig att jag gjorde uppgiften för att få godkänt, i så fall skulle jag kunna tagit någon ”lättare” risk. Min intention var absolut inte att skada tjejerna, då skulle jag nog låtit bli. Det är intressant att du säger att jag skulle få en utskällning ifall det var du som stod framför kameran, det är ju en av reaktionerna jag egentligen eftersträvade. En liten del i vår utbildning till att bli fotografer är att lära oss vara hänsynslösa för att just få till den där bilden vi annars inte skulle kunna få. Man kan givetvis diskutera i vilken mån jag har ”rätt” att vara hänsynslös, om ens överhuvudtaget. Men det är en egen process jag försöker komma fram till genom trail and error. Så länge ingen kommer till skada försöker jag tänja på gränserna för att i slutändan kunna bidra med något gott.

Lämna en kommentar