Sep 26

Vad kännetecknar en bra bild?

Efter några månaders arbete med konceptet modell för en dag upplever jag stor variation vad beträffar smak och tycke som varierar från kund till kund. Bilder som jag tagit och som jag värdesätter behöver absolut inte vara bilder som kunden känner sig bekväm med, som den uppskattar och stolt kan hänga upp på väggen i sängkammaren. Här handlar det istället om när kunden tycker att denne ser bra ut, och inte om exponering, komposition eller ljussättning ter sig korrekt. Det kan vara en av de bedrövligaste bilderna jag tagit, ur en fotografs perspektiv, men så länge kunden känner sig attraktiv finner den fotot vackert och köper det. Slutsatsen blir att ta bilder där modellen för en dag ser bra ut, ur deras perspektiv.

Att sedan exponering, komposition och ljussättning hjälper till på traven är en annan aspekt. Det viktigaste är att fånga det där ögonblicket när ögonen ler eller modellen uttrycker något förföriskt som sedan ska ges i present till sin make respektive maka. Först på senare tid har jag upptäckt värdet av att få kunden att känna sig snygg och försöka framhäva dessa drag så gott det går. Alla är olika och därför gäller det att arbeta flexibelt och anpassa sig efter varje människa. Det är fortfarande en nöt jag bara hunnit gnaga på, det finns så mycket mer att lära sig och vem vet – en vacker dag kanske jag får varenda en att känna sig vacker.

4 Svar till “Vad kännetecknar en bra bild?”


  • Det är jättesvårt det där. Jag har också bara hunnit smågnaga lite grand på den där nöten. :)

  • Vilken fantastisk erfarenhet du verkar få! Bilden tycker jag är suverän och du har fångat hennes utstrålning fint. Dock skulle jag önska lite mindre ljus på håret bakifrån, bara så att det blir en ljus ytterkant. Sa hon som inte kan ett skit om ljussättning ;)

    Kul att få ta del av dina funderingar och tankar som vanligt. Jag suger åt mig!

  • Jag var faktiskt på IKEA idag och letade ramar. Väl på plats såg jag deras nya utbud av konst, stora bilder som kära konsumenter så glatt hänger upp på sina väggar. Det är så spännande att se vad som är konst i människors ögon. Jag hade gärna sett fler bilder i stil med dina, alltså enkla motiv med en vågad komposition. För mig är det mer intressant. En svår nöt.

  • Karin, tack! Det är så spännande att se vad alla tycker om. Min mor påpekade faktiskt häromdan att hon just tyckte speciellt mycket om ljussättningen i håret. Vad jag menar, och tror på, är att det sällan finns rätt och fel i smak och tycke. Kanske är det trender, kanske är det något annat. Det är svårt men jag personligen tycker om att ta del av allas åsikter och på det sättet vet jag vad som tilltalar en större publik, om det nu är det jag vill rätta mig efter. Därför är det så viktigt för mig med kritik så länge jag själv kan tro på den :)

Lämna en kommentar